Situationeel leiderschap: hoe pas je dit toe?

Als leidinggevende weet je het soms echt niet meer. De ene medewerker lijkt de taken prima te kunnen uitvoeren, maar wanneer je het eindresultaat checkt, valt het toch weer tegen. En de andere medewerker kan heel veel, maar het komt er steeds niet uit. Wat is nu de beste aanpak om met deze verschillende situaties om te gaan? Wij gaan in op het toepassen van situationeel leiderschap.

Het situationeel leiderschap model

Paul Hersey en Kenneth Blanchard hebben het Situationeel Leiderschap Model bedacht. Het gaat ervan uit dat de meest effectieve leiderschapsstijl per situatie verschillend is.

De keuze voor een bepaalde leiderschapsstijl hangt aan de ene kant af van de mate waarin een medewerker een taak goed kan volbrengen en aan de andere kan van welke houding de medewerker heeft. Het Situationeel Leiderschap Model is een mooi instrument dat je als leidinggevende helpt om jouw leiderschapskwaliteiten te vergroten en het stelt je in staat om je medewerkers op maat te begeleiden.

Situationeel leiderschap: de goede diagnose

Het lastigst met het toepassen van de verschillende leiderschapsstijlen is het stellen van een goede diagnose. Welke stijl past nu het beste bij welke medewerker? Met andere woorden: in hoeverre is een medewerker vaardig en gemotiveerd genoeg om een bepaalde taak succesvol uit te voeren?

Dit begint uiteraard met goed kijken en luisteren, zonder oordeel. Houd altijd in je achterhoofd dat waar de medewerker om vraagt niet altijd hetzelfde is als wat de medewerker nodig heeft.

Situationeel leiderschap - de vier stijlen

4 soorten leiderschapsstijlen

In het Situationeel Leiderschap Model zijn vier verschillende leiderschapsstijlen bepaald, gebaseerd op de mate van sturing en mate van ondersteuning die nodig is bij deze medewerker. Maar wanneer pas je welke stijl toe?

#1 Directieve stijl

Deze leiderschapsstijl kenmerkt zich door een hoge mate van sturing en is het meest van toepassing op enthousiaste medewerkers die net beginnen. Deze medewerker wil erg graag, maar kan het (nog) niet.

Wat hier nodig is van de leidinggevende zijn duidelijke instructies. Stap voor stap dient deze medewerker geholpen te worden bij de taak die hij of zij moet uitvoeren. Daarnaast is er terugkoppeling nodig tijdens de uitvoering, dan leert deze medewerker het snelst.

#2 Coachende stijl

Bij deze leiderschapsstijl is er veel sturing én veel begeleiding nodig. Dit is bijvoorbeeld van toepassing wanneer je een medewerker hebt die erg eigenwijs is of even geen motivatie meer heeft. Deze medewerker kan de situatie (nog) niet aan of wil dat niet (meer).

Als leidinggevende is het belangrijk dat je in deze situatie eerst aandacht besteedt aan de relatie. En als je het idee hebt dat je een goede relatie hebt opgebouwd, kun je gaan sturen op het opdoen van meer kennis en vaardigheden.

#3 Ondersteunende stijl

Dit is van toepassing wanneer er sprake is van veel ondersteuning en weinig sturing. Je zou hierbij kunnen denken aan een medewerker die erg goed is in wat hij of zij doet, maar weinig zelfvertrouwen en/of motivatie heeft.

In beide gevallen doe je er als leidinggevende goed aan om je te richten op de relatie. Laat merken hoe belangrijk deze medewerker is en geef complimenten. Het is belangrijk dat je niet inhoudelijk gaat sturen, want dan kan het zelfvertrouwen en de motivatie juist verder inzakken.

#4 Delegerende stijl

Wanneer je medewerkers hebt die goed zijn in wat ze doen, gemotiveerd en helemaal klaar zijn voor hun taak, kun je veel aan ze overlaten. Als leidinggevende is het belangrijk dat je hier dan ook gebruik van maakt, anders loop je het risico dat de motivatie juist achteruit gaat.

Deze medewerkers hebben alleen een korte uitleg nodig en verder gaan ze meteen aan de slag. Het is wel slim om op het afgesproken tijdstip na te gaan of de taak ook is volbracht.

Ben je klaar om de volgende stap te zetten in jouw ontwikkeling als leider? Laat je dan inspireren door Ben Tiggelaar en gastspreker – en grondlegger van situationeel leiderschap – Ken Blanchard tijdens het seminar ‘MBA in één dag.’

Bekijk het seminar ‘MBA in één dag’