, , , ,

Event: Verdraaide Organisaties

Hoe kun je als organisatie nu écht vanuit de bedoeling werken?

Mensen hebben massaal de behoefte om via fundamenteel andere sturing hun werk, hun branche en hun sector in te richten. Maar hoe doe je dat nu?

Wanneer?
15 december 2017

Waar?
Landgoed de Horst

Prijs?

495,00 excl. btw

Je kunt maximaal 4 tickets bestellen. Klik hier om een groepsarrangement aan te vragen.

Event: Verdraaide Organisaties

Hoe verdraai je nu je organisatie op zo’n wijze dat de bedoeling weer centraal komt te staan en regels en systemen weer ondersteunend zijn? Daar draait het om op 15 december 2017. Wouter Hart, initiator en dagvoorzitter, geeft inspiratie en inzichten om terug te keren naar de bedoeling. Aan de hand van 9 sleutels laat hij zien hoe je de pijl in jouw organisatie omdraait.

Managers en medewerkers ervaren dat huidige organisatierollen en -modellen niet meer werken. Ze willen terug naar kernwaarden als dialoog, eigen verantwoordelijkheid en de klant centraal. Terug naar de bedoeling.

Het gaat niet om loslaten, maar om anders vasthouden

Maar hoe kun je als organisatie nu écht vanuit de bedoeling werken? Hoe doe je dat in de praktijk? Hoe geef je vorm aan die verandering in een speelveld dat helemaal gericht is op het navolgen van het systeem? Veel organisaties werken al vanuit het gedachtegoed van Verdraaide Organisaties. Tijdens de dag behandelen we:

#1. Anders vasthouden

Jannette Spiering is directeur klantgroep Psychogeriatrie bij Vivium Zorggroep. Ze is in de praktijk verantwoordelijk voor De Hogeweyk, een sfeervolle woonwijk speciaal gebouwd voor mensen met dementie. Jannette heeft Wouter Hart rondgeleid door de Hogeweyk en haar verhaal is een prachtige illustratie van een aantal belangrijke sleutels uit Anders Vasthouden.

#2. Werken vanuit de bedoeling met Wouter Hart

  • In veel organisaties hebben mensen het gevoel dat ze te veel tijd kwijt zijn aan allerlei zaken als bureaucratie, vergaderen en verantwoorden. Er wordt dan verzucht dat het weer zou moeten gaan om het kunnen uitvoeren vanuit het primaire proces. Maar misschien is juist dat primaire proces de grootste afleider van de werkelijke opgave…
  • Om de systeemwereld wat meer los te kunnen laten is er een verhaallijn nodig die mensen richting geeft aan hun handelen. Een ander type houvast dat mensen in staat stelt om niet zozeer tegen het systeem te vechten, maar juist vóór iets te kunnen gaan staan.
  • Iedereen houdt iedereen gevangen in het systeem. Wat onderscheidt die enkele organisaties, die enkele bestuurders, of managers of professionals, die daar schijnbaar helemaal geen last van hebben?

#3. Anders vasthouden met Wouter Hart

  • In een reactie op een sterk systeem en een sterke hiërarchie wordt in het vinden van de oplossingsrichting vaak gesproken over ‘eigenaarschap’, ‘vertrouwen’ of ‘loslaten’. Wellicht zit de werkelijke doorbraak echter niet in deze vormen van ‘vrijheid’, maar in het creëren van ‘verantwoordelijkheid’. Geen loslaten, maar Anders vasthouden.
  • De grenzen in en tussen organisaties verdwijnen en co-creatie krijgt een steeds nadrukkelijker plek in het organiseren. Wat kun je daar als organisatie mee?
  • Het switchen tussen de leefwereld en de systeemwereld vraagt om het anders kijken naar regels. Wat betekent dat voor leidinggevenden?

#4. Garage de bedoeling

Maarten Schurink werd op 35-jarige leeftijd benoemd als gemeentesecretaris in Utrecht en gaf daar leiding aan een groot verandertraject onder de naam ‘Van A naar B, via B’. In 2016 maakte hij de overstap naar de Sociale Verzekeringsbank die net enorm onder druk stond vanwege achterstallige betalingen. Waarom introduceerde hij bij de SVB ‘Garage de bedoeling’? Hoe kijkt hij naar leiderschap en verandering?

Vrijdag 15 december 2017
09.00 - 09.30
Registratie en ontvangst met koffie en thee
09.30 - 09.45
Opening met muziek van Stijn van Kreij, muzikant en transitiemanager Cello Zorg
09.45 - 10.30
Jannette Spiering: Werken vanuit de bedoeling bij De Hogeweyk
10.30 - 10.45
Q&A met Jannette Spiering
10.45 - 11.15
Vertaling naar de eigen praktijk en tijd voor een kop koffie
11.15 - 12.15
Wouter Hart - deel 1: Werken vanuit de bedoeling
12.15 - 12.30
Q&A met Wouter Hart
12.30 - 13.30
Een frisse neus en een heerlijke lunch
13.30 - 13.45
Muziek van Stijn van Kreij
13.45 - 14.45
Wouter Hart - deel 2: Anders vasthouden
14.45 - 15.15
Vertaling naar de eigen praktijk en tijd voor een kop koffie of thee
15.15 - 16.00
Maarten Schurink: Garage de bedoeling
16.00 - 16.15
Q&A met Maarten Schurink
16.15 - 16.30
Terugblik op de dag en vooruitblik naar de dag van morgen.
16.30 - 16.45
Afsluiting met muziek van Stijn van Kreij
16.45
Netwerkborrel

Landgoed de Horst
De Horst 1
3971 KR Driebergen Driebergen, Utrecht

Organisator
Vakmedianet #4
Logo Vakmedianet

Kan ik je ergens mee van dienst zijn?

Marloes van As

Opleidingsadviseur

06 - 13 96 34 08 of 020 - 26 20 700